HTML

Gyarmatok az Első világháborúban

Ez a blog az első világháborúban folyó gyarmati ütközeteket szeretné bemutatni, foglalkozni, elemezni. Ez a téma viszonylag idegen a szakkönyvekben és pont ezért tűztem ki az a célt, hogy bemutatom ennek a kornak a gyarmati-rendszerét és az ott folyó ismeretlen, ádáz küzdelmeket.

Friss bejegyzések

Utolsó kommentek

Érdekesség, átírányítás: Meghalt az utolsó első világháborús veterán

2012.02.10. 20:14 Történelem p

Két nappal ezelőtt, 2012. február 8-án meghalt az Első világháború utolsó bizonyítottan katonai tevékenységet végző veteránja.

A halálakor 111 éves Florence Green Londonban született, a világháborúban 17 évesen, 1918 szeptemberében, két hónappal az első világháború fegyvereit elhallgattató tűzszünet előtt csatlakozott a királyi légierő női szakaszához, és az egyik norfolki tiszti körletben végzett kisegítői munkát.

 

www.origo.hu/tudomany/20120207-florence-green-elhunyt-az-i-vilaghaboru-utolso-veteranja.html

 

Szólj hozzá!

Címkék: hírek átírányítás

Német Új-Guinea és csata Bita Pakánál: 2. rész

2012.01.21. 22:56 Történelem p

Folytatódik Német Új-Guinea története. Az előző részben a gyarmat létrejöttével, fontosságával és haderőiről volt szó. A bejegyzés az ausztrál partraszállási készülődéseknél ért véget. Innen folytatjuk hát történetünket.

1914-ben tudjuk, hogy kitörik a háború és Ausztrália is belép a britek oldalán. Nem sokkal később az ausztrál vezérkar azonnal elkezdi szervezni az Expedíciós Hadsereget, mivel a britek üzenetükben azonnali segítséget kérnek. Az ausztrálok pedig evvel párhuzamosan egy újabb brit felhívásra egy időben elkezdenek egy partraszálló hadműveletet készíteni Német Új-Guinea ellen. 1914. augusztus 29-én új-zélandi katonák szállták meg a németek uralma alatt levő Szamoát (ez a gyarmat esett el először). A mostani hadműveletnek is hasonló okai voltak.

Szólj hozzá!

Címkék: új guinea

Német Új-Guinea és csata Bita Pakánál: 1. rész

2012.01.19. 17:56 Történelem p

A Távol-keleti német gyarmatokon nem voltak olyan nagy egységek, mint például Német Kelet-Afrikának vagy a több mint 3000 német katona által védett Csingtaónak. Az egyik legfontosabb Távol-keleti német gyarmat Német Új-Guinea volt (németül Deutsch-Neuguinea, a képen a kolónia zászlaja). 1860-ban a szigetre érkezett a német Johan Cesar Godeffroy & Sohn hamburgi cég az északi parton kókuszdiót termesztett és koprával kereskedett. 1885-ben Otto Finsch a német császárnak ajánlotta Új-Guinea északi partját és ezzel a terület a Német Császárság gyarmata lett.

Szólj hozzá!

Címkék: német új guinea

Togo elfoglalása és megszállása

2012.01.18. 18:36 Történelem p

Togo a németek egyik Nyugat-afrikai gyarmata volt 1914-ben. Németország egyik első gyarmataként a német afrika-utazó, Gustav Nachtigal (a baloldali bélyegen ő látható, mellette Togo címere.). Nachtigalt Bismarck kancellár bízta meg egy Nyugat-afrikai úttal 1884-ben. Az volt a feladata, hogy az angolokat megelőzve Togót és Kamerunt nyilvánítsa német protektorátussá. A német be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. Alig öt nappal az angol felfedezők előtt jutott Togóba és a helyi törzsfőnökkel való tárgyalás eredményeként az év július 4-étől Togoföld német gyarmattá vált (Kamerunt is sikerült "meghódítania" néhány nappal később).

Szólj hozzá!

Címkék: togo német afrikai gyarmatok

Megalakultunk!

2012.01.06. 21:46 Történelem p

névtelen.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: Blog hírek

süti beállítások módosítása