HTML

Gyarmatok az Első világháborúban

Ez a blog az első világháborúban folyó gyarmati ütközeteket szeretné bemutatni, foglalkozni, elemezni. Ez a téma viszonylag idegen a szakkönyvekben és pont ezért tűztem ki az a célt, hogy bemutatom ennek a kornak a gyarmati-rendszerét és az ott folyó ismeretlen, ádáz küzdelmeket.

Friss bejegyzések

Utolsó kommentek

Német Új-Guinea és csata Bita Pakánál: 1. rész

2012.01.19. 17:56 Történelem p

A Távol-keleti német gyarmatokon nem voltak olyan nagy egységek, mint például Német Kelet-Afrikának vagy a több mint 3000 német katona által védett Csingtaónak. Az egyik legfontosabb Távol-keleti német gyarmat Német Új-Guinea volt (németül Deutsch-Neuguinea, a képen a kolónia zászlaja). 1860-ban a szigetre érkezett a német Johan Cesar Godeffroy & Sohn hamburgi cég az északi parton kókuszdiót termesztett és koprával kereskedett. 1885-ben Otto Finsch a német császárnak ajánlotta Új-Guinea északi partját és ezzel a terület a Német Császárság gyarmata lett.

A Marshall és a többi szigeten kívüli területet, ami a Új-Guinea északi partján épült a Vilmos császár terület nevet kapta. A német Csendes-óceáni gyarmat összesen a környező szigetekkel együtt (kivéve a külön kolóniaként működő Szamoát) 249 500 km² volt. A szigeten több intézményt is felépítettek és sok más német gyarmathoz hasonlóan itt is működött posta (lent az alsó képen). A gyarmatnak van egy magyar vonatkozású különlegessége is: a híres kutató, Bíró Lajos is járt a szigeten és több kutató munkát is végzett ittléte alatt.

Az Első világháborúra a gyarmat értéke még nagyobb lett. Ugyanis közvetlen a háború kitörése előtt egy rádió-állomást létesítettek Bita Pakában, nem messze a gyarmat fővárosától, Rabaultól (megjegyezném, hogy a gyarmat fővárosa nem a Vilmos császár földön, hanem a szomszédos Új Pommernben volt.) A rádiót-állomást a német South Seas Wireless cég építette. Eredetileg egy nagy határsugarú, nagy teljesítményű rádiót akartak kiépíteni, de a világháború kirobbanása folytán csak egy gyengébb teljesítményűt tudtak csak építeni. A rádión kívül a gyarmat a sok szene miatt is fontos volt, ugyanis a Csendes-óceánon harcoló Spee tengernagy vezette flottának folyamatosan szüksége volt a szénre. A gyarmatnak azonban nem volt nagy hadereje. A többi kolóniától, gyarmattól eltérően a szigeten nem létezett Schutztruppe (gyarmati védelmi erő), hanem csak Polizeitruppe működött (ez főleg rendőri szerepkörrel rendelkező egység volt, ami a rendért felelt és a törzsi háborúkba avatkozott bele). A szigeten állomásozó egységek nem azonban nem voltak teljesen tapasztalatlanok. Tapasztalatokat szereztek többek közt a 1910-es Sokehs lázadásban, ahol a legfőbb gyengeségüket, a rossz kommunikációt orvosolták. A rádió-állomásnál állomásozó katonák össz. létszáma alig 240 hazai rendőrt és 50 német tisztet számlált. Új-Guinea viszonylag közel esik, esett Ausztráliához, a brit nemzetközösség tagja volt. Az ausztrálok így a britekkel együtt beléptek a háborúba 1914-ben és az év szeptemberében készülődtek egy partraszálló hadműveletre a német gyarmat ellen.


Szólj hozzá!

Címkék: német új guinea

A bejegyzés trackback címe:

https://gyarmatokwwi.blog.hu/api/trackback/id/tr773590735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása