HTML

Gyarmatok az Első világháborúban

Ez a blog az első világháborúban folyó gyarmati ütközeteket szeretné bemutatni, foglalkozni, elemezni. Ez a téma viszonylag idegen a szakkönyvekben és pont ezért tűztem ki az a célt, hogy bemutatom ennek a kornak a gyarmati-rendszerét és az ott folyó ismeretlen, ádáz küzdelmeket.

Friss bejegyzések

Utolsó kommentek

Togo elfoglalása és megszállása

2012.01.18. 18:36 Történelem p

Togo a németek egyik Nyugat-afrikai gyarmata volt 1914-ben. Németország egyik első gyarmataként a német afrika-utazó, Gustav Nachtigal (a baloldali bélyegen ő látható, mellette Togo címere.). Nachtigalt Bismarck kancellár bízta meg egy Nyugat-afrikai úttal 1884-ben. Az volt a feladata, hogy az angolokat megelőzve Togót és Kamerunt nyilvánítsa német protektorátussá. A német be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. Alig öt nappal az angol felfedezők előtt jutott Togóba és a helyi törzsfőnökkel való tárgyalás eredményeként az év július 4-étől Togoföld német gyarmattá vált (Kamerunt is sikerült "meghódítania" néhány nappal később).

  A terület fejlődésnek indult. Több iparágat is kiépítettek, emellett utakat, hidakat és három vasútvonalat is kiépítettek. A gyarmat fővárosa Lome volt, és bár a gyarmat nem volt nagy, mint a későbbi Német Észak-Afrika vagy Német Délnyugat-Afrika, de a német kolónia itt működött a legjobban és az egyik legféltettebb német gyarmatnak számított.

A gyarmatot viszonylag kis területe miatt nagyon védtelen volt a szomszédos angol gyarmattal és az Afrika jelentős területeit tömörítő Francia Nyugat-Afrikával szemben. Amellett, hogy a német kolónia jól működött Togóban azért is fontos volt, mert itt volt a német gyarmatokon Afrikában egyedül Rádióállomás. A Kaminában létesült rádióállomás (lent a képen) az első világháború kitörésére olyan fejletté vált, hogy kapcsolatot tudott létesíteni az anyaországgal. Ezért még 1914-ben támadásra szánták el magukat a angolok és a franciák. F. C. Bryant brit alezredes vezetésével 600 angol gyarmati katona és 500 francia lépte át a határt 1914. augusztus 6-án. A gyarmat kormányzója akkor Hans-Georg von Doering őrnagy volt. A gyarmaton körülbelül alig 1500 fős katonai egység állomásozott, ezeknek a többsége is csak tartalékos volt, többen pedig a segéd csapatoknál szolgáltak. Nagy csatákra, ütközetekre nem került sor. Néhány szórványos lövöldözésre sor került ugyan, de ezeknek német oldalon csak néhány bennszülött katona esett áldozatául. A német helyőrség, amelynek kétszáz német nemzetiségű katona volt a tagja, augusztus 27-én tette le a fegyvert (előtte még felrobbantották a németek a kaminai rádióadót). Miután véget ért a háború, a versaillesi-békeszerződés értelmében Togót felosztották egymás között a francia és az angol nagyhatalmak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: togo német afrikai gyarmatok

A bejegyzés trackback címe:

https://gyarmatokwwi.blog.hu/api/trackback/id/tr253574506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása